Od ove godine umetnički tim LIFFE festivala uvodi novu nagradu za internacionalni program ,,Divlji Film“ koja će nositi ime po našem čuvenom reditelju Dušanu Makavejevu, autoru koji je zajedno za Živojinom Pavlovićem započeo svoju karijeru u Kino Klubu Beograd. Snimao je svoje filmove u Jugoslaviji, Australiji, Francuskoj, Švedskoj, Kanadi, Nemačkoj i drugim zemljama šireći svoj stil i duh kroz ceo svet ostavljajući značajan pečat u istoriji svetske kinematografije. Upravo za takvim filmskim iskustvom, bez granica, u svakom smislu, traga i ovaj program.

Selektori ovog programa pokušavaju da pronađu filmove i autore sličnog senzibiliteta Dušanu Makavejevu, one koji istražuju teme od usamljenosti i otuđenja, preko političke represije i društvenih stega pa sve do seksualnih sloboda. Naš program uključuje autore sa svih strana sveta, koji provociraju i hrabro izazivaju ustaljene moralne i narativne obrasce kroz originalno spajanje različitih filmskih žanrova i oblika. To može biti nekonvencionalna komedija sa klasičnom pričom ili kombinacija duboko emotivne metaforične drame sa faktografskim elementima. Reditelji različitih generacija, uključujući kako nadolazeće talente sa svojim debitantskim delima, tako i iskusne veterane koji neprestano istražuju i nude inovacije u filmskom jeziku i naraciji.
Ovi autori, poput Makavejeva, istražujući duboke egzistencijalne teme i ljudske drame razmišljaju kako njihovi filmovi istovremeno mogu biti razigrani, komunikativni i zabavni.

Predstavljamo vam osam internacionalnih filmova u selekciji Divlji Film, od kojih će čak sedam imati premijeru u Srbiji na festivalu LIFFE u Leskovcu, što znači da će Leskovačka publika imati privilegiju i čast da ove filmove vidi, odmah nakon njihovih svetskih premijera, pre nego što će je videti publika u ostalim regionalnim centrima.

Selektori programa Divlji Film
Uroš Tomić i Marko Sopić