Blog

“Divlji film” u Leskovcu

154 pregleda0 Comment

Internacionalni festival filmske režije u Leskovcu, 14. LIFFE predstavlja program “Divlji film” sa šest ostvarenja koja svojim inovativnim idejama prkose vremenu

Sastavni deo 14. Internacionalnog festivala filmske režije u Leskovcu – LIFFE, od 16. do 21. septembra, čini program “Divlji film” koji okuplja šest nezavisnih ostvarenja koja svojim izrazom hrabro iskaču iz ustaljenih tokova filmske produkcije Srbije i regiona.

Prema rečima reditelja Darka Bajića, umetničkog direktora LIFFE-a, uzbudljivu takmičarsku selekciju “Divlji film” čine “filmovi koji svojim inovativnim idejama prkose vremenu, formalizmu klasičnog filma, ali i unifornosti novog filmu tako bliskom birokratskom načinu mišljenja. ”. U ovom programu biće prikazani: nemačko-francuski “Undine”, iranski “Jalda, noć za oproštaj”, hrvatsko-italijanska “Zora” i srpski filmovi “Prozori iz života džukca”, “Prolećna pesma” i “Lihvar”.

Nemačko-francuska koprodukcija “Undine” nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, ovenčana berlinskim “Zlatnim medvedom” za najbolju glumicu (Paula Bir) i FIPRESCI priznanjem, je drama sa elemtima fantazije i misterije, priča o istoričarki koja drži predavanja o urbanom razvoju Berlina, a nakon što je partner ostavi, nju sustiže drevni mit: mora da ubije čoveka koji ju je izdao i vrati se u vodu.

Iranski “Jalda, noć za oproštaj” Masuda Bakšija je priča o Marijam, dvadesetdvogodišnjakinji osuđenoj na smrt zbog ubistva znatno starijeg supruga Nasera, a s obzirom da je kazna već izrečena jedino ko može da joj pomogne je Mona, ćerka ubijenog sa kojom Marijam mora da učestvuje u rijaliti programu, u borbi za dovoljan broj glasova za oprost od publike.

Hrvatsko-italijanska koprodukcija “Zora” Dalibora Matanića je potresna drama, sa elemntima trilera i hororda, o porodici koja je nepovratno oštećena tragedijom koja im se dogodila, i podeljena oko toga treba li ostati u dolini ili otići, pošto redom odlaze meštani zabrinuti nadirućim političkim ekstremizmom koji ih deli na odabrane i nepoželjne.

Crno-beli igrani srpski film “Prolećna pesma” Natalije Avramović je drama o Petri, mladoj rediteljki, samohranoj majci, koja pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda i nakon što je očeva smrt uzburkala u njoj osećanja kojih nije bila svesna.

Triler “Lihvar” Nemanje Ćeranića slika jedan dan u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke, u trenutku kada je bio na korak do sna, jer ga jedna nesmotrenost, usled stresa koji je poremetio njegov dijabetes, mnogo košta.

Dokumentarno-animirani “Prizori iz života đžukca” Tanje Brzaković kroz sedam prizora prati život i sudbine pasa lutalica sa margine našeg društva, navodeći nas da preispitamo odnos prema njima.

Program “Divlji film” jedan je od takmičarskih programa 14. LIFFE. Uz selekciju studentskih filmova sa filmskih akademije, u glavnom takmičarskom programu biće prikazano 11 filmova: hrvatski “Murina” Antonete Almat Kusijanović, makedonski “Čisto ljudski” Igora Ivanova, hrvatski “Plavi cvijet” Zrinka Ogreste, bosansko-hercegovači “Tabija” Igora Drljače, hrvatska “Tereza 37” Danila Šerbedžije, dva slovenačka filma – “Zastoj” Vinka Moderndorfera i “Sanremo” Miroslava Mandića, i srpski filmovi: “Nebesa” Srđana Dragojevića, “Oaza” Ivana Ikića, “Živ čovek” Olega Novkovića i “Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića.

Leave your thought