O nama

Popularnost festivala je rasla iz godine u godinu i „LIFFE“ je danas postao nezaobilazna tačka u kulturnom životu grada. Osim toga, koncept zasnovan na afirmaciji dela i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, koji u prvi plan stavlja umetnost filmske režije, svrstava ovaj festival u red najznačajnijih manifestacija u Srbiji i regionu. Na festivalu se već deset godina predstavljaju najvrednija ostvarenja sa ovih prostora i do sada je prikazano više od 200 filmova pred oko 50.000 gledalaca, uz to, „LIFFE“ je imao veliki broj srpskih i evropskih premijera, a na festival su dolazili kultni autori jugoslovenske kinematografije.
Ugled i značaj festivalu dala su velika rediteljska i glumačka imena učesnika, među kojima su Puriša Đorđević, Goran Marković, Slobodan Šijan, Boro Drašković, Lordan Zafranović, Stole Popov, Miloš Radivojević, Goran Paskaljević, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Mira Banjac, Branislav Lečić, Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić, Anita Mančić, Tanja Bošković, Mirjana Karanović, Nataša Ninković, Seka Sablić, Sloboda Mićalović i mnogi drugi.

Festival je pokrenut 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona. Tokom svoje desetogodišnje istorije, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Leskovca, uz podršku mnogobrojnih sponzora, razvio se u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca.

Leskovački internacionalni festival filmske režije
Liffe
Poseban pečat festivalu, čiji je umetnički direktor reditelj Darko Bajić, daju glavna priznanja koja nose ime našeg proslavljenog sineaste Živojina Žike Pavlovića. Dosadašnji dobitnici Specijalnog priznanja „Živojin Pavlović“ za afirmaciju filmske umetnosti u svetu su velikani domaćeg glumišta Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac i reditelj svetske reputacije Emir Kusturica. Među nagrađenima su vodeći reditelji iz zemlje i okruženja, koji čine sadašnjost i budućnost kinematografije eks YU prostora, Srdan Golubović, Vuk Ršumović, Miroslav Momčilović, Milčo Mančevski, Vinko Brešan, Danilo Šerbedžija, Maja Miloš, Bojan Vuletić, Zrinko Ogresta, Oleg Novković, Ines Tanović, Hana Jušić...
Deset godina kasnije „LIFFE“ još uvek raste i dobija sve veći značaj u regionu, a od njega se tek očekuje da iz godine u godinu nastavi da afirmiše umetnost pokretnih slika i dostigne zvezdane visine. Jer film pomera granice!