O PROGRAMU I NAGRADI

Narativna struktura je zatvor; to je tradicija; to je laž…

Dusan Makavejev

Naše ručne kamere bile su znatiželjne i kritičke. Umesto nastupa, od naših glumaca tražilo se samo da budu živi. Naše priče na filmu postale su nepredvidive, kao i život.

Dusan Makavejev

DIVLJI FILM – Nagrada Dušan Makavejev

O programu:

Ova selekcija inspirisana je slavnim rediteljem Dušanom Makavejevim. On je bio iz Beograda, ali je bio internacionalac do srži. Pravio je filmove u Jugoslaviji, Australiji, Francuskoj, Švedskoj, Kanadi, Nemačkoj… I to je univerzalno filmsko iskustvo bez granica koje želimo da imamo.

U ovom svestranom programu, tražimo filmove i autore poput Dušana, koji se bave temama od usamljenosti i otuđenja, preko političke represije do oslobođene seksualnosti. Program se sastoji od filmskih stvaralaca koji potiču iz različitih delova sveta koji izazivaju moralne i narativne konvencije kroz svoju jedinstvenu mešavinu različitih filmskih žanrova i formi. To može biti neobična komedija sa tradicionalnijom pričom ili mešavina visoko nabijene metaforičke drame i dokumentarnog materijala. Ovi autori, srodni Makavejevu, prepoznaju moć bioskopa da istovremeno bude razigran, komunikativan, pa čak i zabavan, dok se udubljuju u duboke egzistencijalne teme i ljudske drame.

„Bio je jedan divan režiser Dušan Makavejev, koji mi je rekao, ej, Fransis, dobro je pravilo da kada snimaš sve ove stvari, pogledaš i odlučiš šta je najbolje što imaš, šta je drugo najbolje i šta je treće najbolje. Uzmi ono najbolje što imaš i neka ti to bude završetak filma, uzmi drugu najbolju stvar i to neka ti bude početak filma, a treću stvar stavi između ove dve.“

Francis Ford Coppola

Žiri i nagrade:

Program Divlji film predstaviće pažljivo odabran izbor od osam filmova u konkurenciji.

– Filmovi koje su snimali reditelji različitih generacija, uključujući talente i njihove debitantske radove kao i iskusne veterane koji kontinuirano istražuju inovativne filmske jezike i pripovedanje.

– Selekcija je takmičarska, i nagradu za najbolju režiju za ovaj program odrediće ugledni međunarodni žiri. Za prvu godinu, naš cilj je da imamo članove žirija koji su ranije sarađivali sa Makavejevim ili pojedince koji su mu se duboko divili i promovisali njegov izuzetan rad.

– Glavno priznanje, nagrada Dušan Makavejev za najbolji film u kategoriji Divlji film, nosi novčanu nagradu od 3000 evra i biće uručena reditelju pobedničkog filma.

– Osim ovoga, žiri će dodeliti Specijalnu nagradu žirija za izuzetno umetničko dostignuće bilo u glumi, montaži, scenariju, kinematografiji, muzici, produkcijskom dizajnu, kostimografiji ili dizajnu zvuka u okviru selekcije filmova. Dobitnik ove nagrade dobiće od Kriterion (Criterion) kolekciju filmova Dušana Makavejeva.

„Dušan Makavejev ostaće simbol svog perioda kao Ken Kizi u književnosti ili Velvet Andergraund u muzici. Volim da mislim da bi Džiga Vertov i Salvador Dali bili njegovi doživotni obožavaoci.“

Peter Cowie