Kajmak

Glavni program 2023 I 106 min I Severna Makedonija

Najnoviji film Milča Mančevskog se teško može smestiti u bilo koji žanr, a najtačnije ga je opisao sam reditelj rekavši da je ovo jedan ‘’bezobrazan film’’.
Dva ljubavna trougla u jednom komšiluku. Film je smešten u moderno Skoplje i to na mesto gde se nova staklena zgrada nadvila nad trošnom kućom i na taj način besramno približila dva različita sveta.
U novoj zgradi živi bogati bračni par bez dece koji smisle (i plate) svoj način da prošire porodicu. U staroj, malenoj kući, živi drugi bračni par, naizgled bez ljubavi. I jedne i druge put vodi do treće osobe.
Osim što gledaju jedni drugima u prozore i u dvorište, ne postoji ništa značajno što povezuje ljude iz ove dve priče – dok ih na kraju sudbina (ili reditelj) ne poveže na veoma bizaran način.

REŽIJA

Milčo Mančevski

Producent: Jane Kortošev, Milčo Mančevski

Uloge: Sara Klimoska, Kamka Točinovski, Aleksandar Mikić, Simona Spirovska, Ana Stojanovska, Filip Trajković, Petar Mirčevski, Saška Dimitrovska, Dejan Lilić…

Festivali: Internacionalni festival u Tokiju.

Milčo Mančevski dobitnik je Počasne nagrade Živojin Žika Pavlović za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, 15. LIFFE 2022.

Trejler

Galerija