NEBESA
Narodno pozorište

19.00h

četvrtak, 16. septembar 2021.
NEBESA
275 pregleda0 Comment

Posle pola veka komunizma i ateizma – Religija se vratila da ostane!

TRI priče o uticaju ČUDA na postkomunističko društvo, smeštene u 1993, 2001. i 2026. Isti likovi se ponovo pojavljuju u različitim pričama i u novim, sve bizarnijim okolnostima. Njihove sudbine se prepliću.

U prvoj priči, Stojan, ratni izbeglica i prerano penzionisani oficir, dobija oreol na dar od Boga. Njegova supruga Nada, od belog maga dobija “recept” – upraznjavanje raznih grehova ce ukloniti oreol i resiti Nadu i Stojana nezeljene paznje komsija u izbeglickom naselju. Stojanu je isprva tesko da pocini i najmanji greh. No, iz greha u greh, Stojanu se ovakav zivot dopadne i pocinje da uziva u zivotu gresnika.

U drugoj priči, Gojko, mentalno hendikepiran i duboko religiozan mladić, osuđen je na smrt zbog ubistva imucnog bracnog para u pokušaju da ukrade mobilni telefon. Gojko veruje da mu mobilni telefon pruža direktnu vezu sa Svetom Petkom. Gojko biva osudjen na smrtnu kaznu. Nekoliko trenutaka pre pogubljenja, Gospod pretvara Gojka u novorođenu bebu i vaskrsava porodicu koju je ovaj ubio. Stojan, koga sada vidimo kao upravnika zatvora uporan je da se kazna ipak izvrsi.

U trećoj priči, dvadeset i pet godina kasnije, ponovo srecemo Gojka i shvatamo da je beba Gojko nekako preziveo smrtnu kaznu i odrastao u talentovanog ali mentalno nestabilnog slikara. Gojkove slike imaju neverovatno svojstvo – onaj ko posmatra njegova platna, od Umetnosti postane sit. Gojkova umetnost je potencijalni spas za siromasnu zemlju na cijem je celu sada Stojan, prvi predsednik u istoriji sa oreolom na glavi. Gojko i njegov rad drzava nacionalizuje kako bi iskoristila “hranljivu umetnost”.

Nebesa daju nekonvencionalnu perspektivu tranzicionog perioda u postkomunističkoj zemlji – tretirajući ovaj period kao turbulentni prelazak iz paganskog sveta u hrišćansku eru, mnogo vekova ranije. Pojava ČUDA je odgovor kolektivne svesti na promene koje primoravaju celu zajednicu da svet oko sebe, okrenut naopako, vidi u novom svetlu i čudesnoj perspektivi.

Režija:
Srđan Dragojević
Trajanje:
122 minuta
Zemlja:
Srbija
Uloge:
Srđan Žika Todorović, Nikola Pejaković, Goran Navojec, Miloš Timotijević, Goran Jevtić