Blog

Srđan Dragojević otvara 14. LIFFE

492 pregleda0 Comment

Reditelj Srđan Dragojević sutra će u Narodnom pozorištu u Leskovcu proglasiti otvorenim 14. LIFFE – Internacionalni festival filmske režije, nakon čega će biti prikazan njegov novi film “Nebesa”. U toku ceremonije svečanog otvaranja biće uručena nagrada “Živojin Žika Pavlović” reditelju Goranu Markoviću, za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Događaj će muzički obojiti džez gitaristi Grigorije Pećanac i Nikola Radosavljević, kojima je upravo film inspiracija.

“Nebesa” su mračna komedija ispričana kroz tri priče koje se protežu u toku tri decenije (1993, 2001. i 2026. godine) i istražuje kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat. Film je, po rečima reditelja, “hrišćanska alegorija”.

– Reč je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili hrišćanstvu, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način – istakao je Dragojević.

“Nebesa” su nastala po scenariju i u režiji Srđana Dragojevića, direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer Petar Marković, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Tatjana Strugar, a maskerka Sandra Ivatović. Muziku za film je komponovao Igor Perovića, a uloge tumače: Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Miloš Samolov, Nataša Marković, Sana Kostić, Radoslav Milenković, Srđan Todorović, Ana Mandić, Nela Mihailović, Nikola Pejaković, Miloš Timotijević, Anđelka Prpić, Dejan Aćimović i drugi. „Nebesa“ su koprodukcija sedam zemalja: Srbije, Nemačke, Severne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Nakon svetske premijere na filmskom festivalu u Lokarnu, film je dobio odlične kritike u svetskim medijima. Portal Cineuropa beleži: “Kao što je uvek slučaj kod Dragojevića, likovi su pre svega arhetipovi, karikature ili metafore. Uprkos tome, visok kvalitet izrade, talenat i nadahnuće čine da ovaj film bude izuzetno privlačan za gledanje”, dok sajt ICS film Dragojevićevu režiju poredi sa režijama Pjera Paola Pazolinija: “Dragojevićevo brzo i beskompromisno pripovedanje odlučno zabavlja gledaoca. Ovaj vrhunski sklopljen triptih ima potencijala za uspešno prikazivanje na filmskim festivalima širom sveta, kao i u bioskopima specijalizovnamim za umetničke filmove”.

Publika LIFFE festivala će među prvima u Srbiji pogledati ovo ostvarenje. A pored reditelja otvaranju festivala i projekciji “Nebesa” prisustvovaće i deo filmske ekipe.

Pre svečanog otvaranja LIFFE-a, u čast ovogodišnjeg laureta Gorana Markovića, u Narodnom muzeju u Leskovcu sutra u 18 sati biće otvorena izložba “40 godina filma ‘Majstori, majstori’” koju je priredila Maja Medić. U okviru otvaranja izložbe nastupiće popularni ženski gudački kvartet “Habanera”.

Leave your thought