Završen 11. Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE

793 pregleda0 Comment

Svečanom dodelom nagrada završen 11. Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE

Vladimir Blaževski: Drago mi je što sam na esnafskom festivalu dobio nagradu”

Subota, 22. septembar, Leskovac

Svečanom dodelom nagrada i predstavom „Klaustrofobična komedija” Zvezdara teatra završeno je jedanaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE. Festival je održan u periodu od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Vladimir Blaževski, reditelj filma „Godina majmuna“ primajući glavnu nagradu – Grand prix Živojin Žika Pavlović za najbolju režiju rekao je: „Jako sam uzbuđen i vrlo mi je drago što sam na ovakvom esnafskom festivalu dobio nagradu. Hvala žiriju, hvala svima vama i vidimo se neki sledeći put!”

Hana Slak, dobitnica treće nagrade Živojin Žika Pavlović za režiju rekla je o svom filmu: „Velika je odgovornost kada radimo sa istinitim pričama. Odgovornost prema istini, ne samo vanjskoj, objektivnoj, nego i prema subjektivnoj istini  filmskih junaka, tih ljudi za koje ta priča nije fiktivna, već je to njihov život. Tu postoji ne samo odgovornost prema gledaocu i njegovom životu, prema tome što dovodimo u život gledaoca, već i  prema tim ljudima o kojima pričamo u filmu.”

Festival je svečano zatvoren obraćanjem poznatog crnogorskog filmskog i TV reditelja Branka Baletića: „Dve nagrade su otišle u Sloveniju, jedna ide u Makedoniju, fantastične glumice koje su se večeras javile putem videa nose nagradu u Zagreb. Svaka čast i tako treba raditi. To nije iz trgovačkih razloga, već ono što je dobro treba nagraditi. Umesto zatvaranja pozivam vas da pomognete ovim ljudima da u ponedeljak ujutru pokrenu pripreme za dvanaesti Leskovački internacionalni festival filmske režije.”

Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra izjavila je povodom završetka festivala: „Ja bih se zahvalila svim gostima festivala, novinarima koji su nas svih ovih dana pratili, zaposlenima u Leskovačkom kulturnom centru, koji su dali svoj maksimum, lokalnoj samoupravi, gradonačelniku, Ministarstvu kulture, Filmskom centru Srbije i brojnim prijateljima i sponzorima, koji su nam pomogli da sve ovo što je bilo u Leskovcu izgleda baš ovako glamurozno. Trudićemo se da iz godine u godinu sve bude još glamuroznije, bogatije i lepše, ali ono za šta nije potreban novac je duh, druženje i pozitivna energija, koju smo osetili prethodnih dana.”

Umetnički direktor festivala, reditelj Darko Bajić, sumirao je ovogodišnje izdanje rečima: „Gledajući sve ove filmove,uz Milana Špičeka, koji mi je pomogao u selekciji, došao sam do zaključka da uvek  po završetku festivala ostaje žal za nečim što je još moglo da se istakne. Iako su neki filmovi dobili nagrade, a drugi ne, uvek ostaje jedno dobro osećanje da je svih petnaest filmova imalo jedan svoj krik i želju da pokaže i kaže jedno autorsko mišljenje i da se izbori za gledaoce. Ja svim filmovima želim i mislim da će oni imati uspeh i na drugim festivalima.”

LIFFE  je poznat po velikom broju eminentnih gostiju iz sveta filma koji u toku trajanja festivala posete Leskovac. Ove godine gosti festivala bile su brojne poznate ličnosti iz sveta filma u regionu, poput Slobodana Šijana, Anice Dobre, Marije Bergam, Miloša Avramovića, Mime Karadžića, Andrije Kuzmanovića, Miodraga Radonjića, Gjorčeta Stavreskog, Ivana Stefanovića, Andra Martinovića, Branka Baletića, Koste Ristića, Hane Slak, Vladimira Blaževskog, Dejana Zečevića, Jasmina Dudakovića i mnogih drugih.

Ovogodišnje izdanje LIFFE-a činio je premijerni takmičarski program na kom su se našli filmovi po izboru selektora festivala Milana D. Špičeka i umetničkog direktora i selektora  Darka Bajića Za prestižne festivalske nagrade takmičile su se premijere “Tajni sastojak”, reditelja Gjorčeta Stavreskog, „Između dana i noći” u režiji Andra Martinovića, „Slovenija, Austrija, sutra ceo svet” reditelja Marka Nabrešnika, „Lada Kamenski”, u režiji Sare.Hribar i Marka Šantića, „Rudar” Hane Slak i film „Ivan” reditelja Janeza Burgera, „Poslednja barijera” Jasmina Durakovića, „Godina majmuna” makedonskog reditelja Vladimira Blaževskog i hrvatski filmovi  „Comic Sans” i „Mali” u režiji Antonia Nuića.

Pored bogatog premijernog takmičarskog programa, u konkurenciji za nagrade našli su se i srpski filmovi „Južni vetar” reditelja Miloša Avramovića koji je otvorio festival, „Ederlezi Rising” Lazara Bodrože, „Izgrednici” Dejana Zečevića i „Banditi u potrazi za mamom”u režiji Koste Ristića, kao i slovenački film „Osnove ubijanja” Jana Cvitkoviča.