ŽIRI

DIVLJI FILM – Dušan Makavejev Award

Predsednik

Greta Skaki

Glumica (Australija)

Greta Skaki, italijansko-australijska glumica koja je uživala u sjajnoj karijeri. Može se pohvaliti brojnim dostignućima kao što su osvajanje Emi nagrade i prestižnih nominacija za nagradu BAFTA, Zlatni globus i nagrade Udruženja filmskih glumaca. Tokom svoje impresivne četiri decenije duge karijere, imala je privilegiju da radi sa mnoštvom cenjenih reditelja, uključujući Roberta Altmana, Alana Pakulu, braću Tavijani, Džejmsa Ajvorija, Margaret fon Trotu, Volfganga Petersena i Andreja Končalovskog. Najpoznatija je po svojim zadivljujućim ulogama u hvaljenim filmovima poput "Beli nestašluk", "Pretpostavlja se da je nevin", "Igrač" i "Coca-Cola Kid" 1985. nominovanog za Zlatnu palmu u Kanu, u režiji Dušana Makavejeva.

Jan Dede

Filmski montažer (Francuska)

Jan Dede, veoma cenjeni filmski montažer u savremenoj francuskoj kinematografiji. Montirao je kultni Makavejevljev film „Slatki film” 1974. Tokom svoje slavne pedesetogodišnje karijere Jan Dede je montirao filmove koji su dobili prestižna priznanja, uključujući Oskara za „Dan za noć” 1973. i Zlatnu palmu za „ Pod suncem Satane“ 1987. Sarađivao je sa renomiranim filmskim stvaraocima kao što su Fransoa Trifo, Moris Pijala, Kler Deni, Filip Garel, Sedrik Kan, Amos Gitai. Jan Dede je 2011. godine osvojio nagradu Cezar za najbolju montažu za film „Polisse“. Ove godine, Francuska kinoteka organizovala je značajnu retrospektivu u čast njegovog izuzetnog dela.

Rob Mos

Režiser (SAD)

Rob Mos je nezavisni režiser dokumentarnih filmova, profesor na Harvardskom koledžu i predsednik Odeljenja za vizuelne i ekološke studije na Univerzitetu Harvard. Njegovi zapaženi radovi uključuju filmove poput "Zadržavanje", "Ista reka dva puta" i "Tajnost", koji su prikazani na festivalima Sandens i Tribeka i nominovani za filmske nagrade ,,Independent Spirit“. Pored toga, Rob Mos je bio kreativni savetnik u Sandens Instituta Dok Lab od njihovog početka i učestvovao je u radu žirija festivala u Sandensu, San Francisku, Sijetlu i Čikagu. Poslednjih trideset godina predaje filmsko stvaralaštvo na Harvardu, gde je sarađivao i delio blisko prijateljstvo sa Dušanom Makavejevim. Neki od bivših učenika Roba Mosa, uključujući renomirane filmske stvaraoce Endrua Bujalskog (zvanog „kum mumblekora“), Džehana Nohajma (pobednik DGA), Džošua Openhajmera (filmovi nominovani za Oskara „Akt ubijanja” i „Pogled tišine”) i Demijena Šazela (Oskar za najbolju režiju "La La Land"), koji su profesora Mosa istakli kao inspirativnog mentora u svojim karijerama.