Studentski filmovi – van konkurencije

Srbija

 

Film: PERA NE ZNA KAD MU SE ŽENA PORODILA, A KAMOLI NILSKI KONJ

Režija: Teodora Arsić

Trajanje: 11 min.

Sinopsis: U Zoo hotelu na Kalemegdanu ima mnogo gostiju, divljih gostiju. Ptice, tigrovi, lavovi, zmije, orlovi. Stari gosti ne odlaze, a novi stižu u sve većem broju. Kako vreme prolazi, nastaje panika. Ptice histerično lete, tigrovi riču, zmije sikću. Svi oni žele da budu izlečeni, a njihov jedini lek je prostor. Lek imaju čuvari hotela, ali oni njih ne razumeju. Ta stvorenja imaju slične osobine, ali govore različitim jezicima. Na njihove nade i snove ne mogu odgovoriti, iako uvek pronađu način da komuniciraju. Umesto leka čovek im nudi nešto drugo. Ono divlje u njima, sada je pripitomljeno. Životinje nastavljaju da žive, ali samo u svojim snovima. Ne postavljaju pitanja, ćute žudeći za slobodom.

 

Film: MOJ CRVENI FILM

Režija: Nenad Pržulj

Trajanje: 30 min.

Sinopsis: Ciničan, samoironičan, ujedno pun života i humora, ovo je film kojim autor pokušava za sebe da pronađe odgovore na pitanje šta je seks, a šta je ljubav, da li su oni odvojeni ili nisu.

 

 

Bosna i Hercegovina – Republika Srpska

 

Film: GUGUTO MEMETO

Režija: Branislav Stošić

Trajanje: 18 min.

Sinopsis: Guguto memeto je bajkolika priča smeštena u Selu na rubu razuma. Tamo živi jedna vračara – Slutka: ona predviđa ko sledeći umire. Preko puta nje živi jedan slovoslagač – Moća: on slaže slova na krstove preminulih ljudi. Njihove kuće povezane su žicom, na žici je Slutkina ptica – zloslutnica. Moćin život je tih i jednoličan sve dok jednoga dana ne dobije paprić sa svojim imenom.

 

 

Rumunija

 

Hiperion univerzitet – Fakultet umetnosti

Film: KO TE SPASAVA

Režija: Ramona Popescu

Trajanje: 11 min.

 

Nacionalni univerzitet za pozorište i film “J. L. Karađale”

Film: NAŠA KUĆA

Režija: Bogdan Alecsandru

Trajanje: 14 min.

 

Nacionalni univerzitet za pozorište i film “J. L. Karađale”

Film: 35A

Režija: Alfredo Minea

Trajanje: 9 min.

 

Fakultet za pozorište i film

Film: MRTVI SA MRTVIMA, ŽIVI SA ŽIVIMA

Režija: Maria Giurgea

Trajanje: 17 min.